Kopimønter og falsknerier.

Gennem det seneste årti er dukket et bredt udvalg af kopimønter op på markedet. Kopierne er af både danske og udenlandske mønter, og det er som regel sjældne og dyre samlerobjekter, som efterlignes.

Det kunne være hvad det var, men sammen med kopierne følger også en lind strøm af anløbne personer, som har gjort det til en hobby at svindle.
Nogen kopimønter er tydeligt mærket “COPY”, men de fleste typer, som produceres i Kina, er ikke umiddelbart genkendelige for ikke kyndige.
Kineserne sælger kopierne til mellem 20 og 40 kroner pr. stk. på Internettet, og det kan blive til en net sum i Østen, hvis man sælger nok af dem.
Mærkeligt nok, kan kopierne sælges i Danmark til priser mellem 100 og 300 kroner, hvilket jeg betragter som ren åger for værdiløst metal.

Desværre er der ingen lov, der forbyder salg af kopimønter og sedler, så længe det ikke er gangbare betalingsmidler, der eftergøres, for så  bliver det pludseligt ulovligt.

Der kan ikke oplyses og advares nok om kopimønterne, for de dukker op alle vegne.
Seneste eksempel er en 1-øre 1881, som blev handlet her i klubben, og som rent tilfældigt blev undersøgt nærmere.
Både sælger og køber var i god tro, det er der ikke tvivl om, og kun fordi en tredje person fattede mistanke, blev den handlede mønt sammenlignet med en kendt kopi, og dømt ude.
Det var en mønt til mange tusinde kroner, og på et tidspunkt forud for denne episode, har en eller anden konverteret en kopimønt til en “ægte”, ved at tilføre den lidt patina.

Her på siden er det planen at vise billeder af  kopimønter side om side med ægte eksemplarer, i det omfang det er muligt at skaffe  data.
Det er rigtigt mange mønter og sedler, der efterhånden er kopieret, så det vil nok være vanskeligt at producere et komplet dossier, men forhåbentligt kan det være en hjælp, hvis man er i tvivl, om man står med en kopi.